Το φόρουμ μας εξελίχθηκε σε https://kairos.snowguide.gr/
 Επισκέψου το, επέλεξε πως θες να συνδεθείς - Facebook, Twitter, Google ή Yahoo ή Github - και πες τη γνώμη σου.

Author Topic: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΕΓΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ  (Read 4790 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline blades

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 22772
Κύριε Τέγο, εξηγήστε μας  σας παρακαλώ τη διαμάχη  που υπάρχει ανάμεσα  στους νομούς Γρεβενών και Ιωαννίνων  και αφορά στο  Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.

Το χιονοδρομικό κέντρο δημιουργήθηκε το 1975 από μία ομάδα ανθρώπων και έχω την τιμή να είμαι ένας από αυτούς, στην ηλικία των εικοσιπέντε με τριάντα ετών τότε, οι οποίοι ενεργοποιηθήκαμε και φτιάξαμε το χιονοδρομικό σύλλογο Γρεβενών. Σιγά σιγά, αποκτήσαμε κάποια μηχανήματα και κάποια εργαλεία και ζητήσαμε παραχώρηση των εκτάσεων από το Υπουργείο Γεωργίας. Οι εκτάσεις αυτές και τα μηχανήματα του συλλόγου, όλα μαζί, παραχωρήθηκαν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, οπότε, έγινε Αθλητικό Κέντρο. Το ατύχημα ήταν ότι αυτές οι εκτάσεις, μάλλον οι εγκαταστάσεις όπως είχαν τοποθετηθεί τότε και κυρίως ένας αναβατήρας συρόμενος ο οποίος εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα, τοποθετήθηκαν κατά το ήμισυ σε έδαφος Νομού Ιωαννίνων. Το αποτέλεσμα ήταν να τραβήξει την προσοχή των κατοίκων του Διστράτου. Στα σύνορα τώρα Μακεδονίας και Ηπείρου εγκαταστάθηκαν δύο “επιχειρήσεις”, μία καντίνα με ποτά, καφέδες και είδη καντίνας και το άλλο είναι κυριολεκτικά μία παράγκα, η οποία εκτός από τα είδη καντίνας κάνει και εμπόριο ειδών σκι, ενοικίασης, σχολή εκμάθησης και λοιπά.

Οι  ιδιοκτήτες των δύο  “επιχειρήσεων” είναι  Γρεβενιώτες;

Όχι, είναι κάτοικοι Διστράτου. Με το πέρασμα των ετών, οι “επιχειρήσεις” αυτές εδραιώθηκαν.

Η καντίνα, ενώ  ήταν υποχρέωση του ιδιοκτήτη  να την παίρνει το βράδυ και  να την φέρνει το πρωί, ουδέποτε έφυγε από εκεί! Δεν μετακινήθηκε ποτέ! Έβγαλε ρίζες και επεκτείνεται! Σε διάφορες εκκλήσεις μας στην αρχή για συνεργασία και για τη συμμετοχή τους σε κάποια έξοδα, δεν υπήρξε ανταπόκριση. 

Τίθεται θέμα νομιμότητας  αυτών των δύο  “επιχειρήσεων” εκεί; Έχουν άδειες λειτουργίας;

Όχι, και εδώ  είναι το θέμα. Είναι τελείως παράνομοι. Εμείς έχουμε κάνει τις καταγγελίες  μας και ανέλαβαν οι υπηρεσίες  τώρα. Ήδη, απ' ό,τι πληροφορήθηκα, η  πολεοδομία κήρυξε παράνομα τα κτίσματα αυτά. Η σχολή σκι, μέχρι πρότινος - δεν ξέρω τώρα αν δραστηριοποιήθηκε και έβγαλε κάποιες άδειες - ήταν εντελώς παράνομη. Οι δάσκαλοι του σκι δεν είχαν τα προσόντα για να έχουν άδεια διδασκαλίας. Επίσης, έγιναν διάφορες επεκτάσεις στις εγκαταστάσεις, για παράδειγμα έκανε τις τουαλέτες όπου θέλησε αυτός. Και χωρίς εμείς, σαν διοίκηση του φορέα, να μπορούμε να επέμβουμε, διότι είναι στο έδαφος του Διστράτου. Όμως, η ευθύνη αν για παράδειγμα γίνει κάποιο ατύχημα εκεί, είναι δική μας. Εδώ και 5 χρόνια που αναλάβαμε εμείς τη διοίκηση του φορέα, τους πλησιάσαμε ακόμη περισσότερο, προκειμένου να συνεννοηθούμε. Προτείναμε να μας παραχωρήσουν μία έκταση γης για να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τον υπάρχοντα αναβατήρα που βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, και να συμμετέχει, αν θέλουν ένα άτομο απ' αυτούς στη διοίκηση του φορέα. Στάθηκε αδύνατον. Και ενώ θέλουν να συμμετέχουν στη διοίκηση του φορέα, δεν παραχωρούν τίποτα απολύτως. Έχω επιστολή όπου τους καλούμε να φτιάξουμε, να  προγραμματίσουμε μαζί το χιονοδρομικό κέντρο, προκειμένου να μη γίνεται κάτι αυθαίρετα, αλλά κατόπιν συζήτησης. Να σας αναφέρω για παράδειγμα ότι τους προτείναμε να μεταφερθούν 50 μέτρα πιο πέρα, προκειμένου να διπλασιασθεί ο χώρος του πάρκινγκ, κάτι που είναι καλό για όλους. Καμία υποχώρηση, καμία συνεργασία αλλά την ίδια στιγμή θέλουν να πάρουν μέρος και στην διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Ζητήσατε  βοήθεια ή και  παρέμβαση από  το Νομάρχη Γρεβενών;

Βεβαίως και  ζητήσαμε βοήθεια. Ο κ. Κουπτσίδης γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα αυτό. Πιστεύω  ότι και ο Νομάρχης Ιωαννίνων  το ξέρει, αλλά σιγοντάρει την κατάσταση. Ο Πρόεδρος της κοινότητας Διστράτου, επίσης, μου δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά διότι υποστηρίζει σθεναρά αυτές τις δύο επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή δεν επιτρέπει να γίνουν άλλες στο χώρο το δικό τους. Υπάρχουν καταγγελίες και από την μεριά επιχειρηματιών του Διστράτου προς αυτούς τους δύο.

Κύριε Τέγο, τί θα μπορούσε να δώσει λύση;

Κατ' αρχήν, χρειάζεται ένας σχεδιασμός του χιονοδρομικού  κέντρου από την αρχή. Προτάσεις  και μελέτες υπάρχουν. Χρειάζεται όμως μία γενικότερη μελέτη από εταιρία η οποία να κατέχει αυτά τα πράγματα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε τέτοια τεχνογνωσία. Ήρθαμε σε επαφή με μια Αυστριακή εταιρία η οποία όμως ζήτησε για μία λεπτομερέστατη μελέτη ανάπτυξης του χώρου το ποσό των 100.000 €. Καταλαβαίνετε ότι ένα τέτοιο ποσό είναι απαγορευτικό.

Για το ιδιοκτησιακό, ζητήσαμε παραχωρήσεις εκ μέρους της  κοινότητας Σμίξης και της κοινότητας Διστράτου και δεν γίνεται  τίποτα. Οι εκτάσεις του χιονοδρομικού  κέντρου πέρασαν στην ιδιοκτησία της κοινότητας Σμίξης. Η κοινότητα Σμίξης διεκδίκησε από το υπουργείο Γεωργίας γύρω στα 17.000 με 18.000 στρέμματα περιμετρικά της κοινότητας για βοσκοτόπια, τα οποία περιελάβαναν όμως και τα 1.800 στρέμματα του χιονοδρομικού κέντρου. Υπήρχε όμως παράγραφος μέσα στην απόφαση ότι πρέπει τα στρέμματα του χιονοδρομικού κέντρου να εξαιρεθούν, παράγραφος που αγνοήθηκε πρωτόδικα, στο Εφετείο, και στον Άρειο Πάγο, διότι δεν υπήρξε καμία νομική εκπροσώπηση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου ήρθε όταν εμείς αναλάβαμε την διοίκηση του χιονοδρομικού. Έκτοτε, αναλώσαμε σημαντικό χρόνο και κόπο για την διευθέτηση αυτού του προβλήματος χωρίς, δυστυχώς, αποτέλεσμα. 

Από ποιον θεωρείτε ότι  θα έπρεπε να διοικείται το Χιονοδρομικό Κέντρο;

Εμείς, βασικά, δεν  θέλουμε τίποτα. Εμείς έχουμε μπροστά  μας μόνο την ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου και  για εμάς είναι αδιανόητο να υπάρχει ένα σύνορο στο βουνό όπου λέει εδώ είναι Μακεδονία και εκεί είναι Ήπειρος. Στις Άλπεις, ξέρετε, ανεβαίνουν από την Ιταλία με ένα εισιτήριο κάνουν σκι στην Ελβετία και παίρνουν το λιφτ από τη Γαλλία! Δεν έχουν οι χώρες σύνορα, όχι οι νομοί μεταξύ τους! Εμείς όμως έχουμε! Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη άποψη είναι να ανήκει στη Περιφέρεια γιατί πιστεύω ότι η Περιφέρεια θα έχει και την οικονομική δυνατότητα να το λειτουργήσει. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δυστυχώς, δίνει βαρύτητα σε κολυμβητήρια και γήπεδα. Ο χειμερινός τουρισμός είναι δευτερεύον θέμα ακόμα.

Το κακό στην όλη αυτή υπόθεση είναι ότι  η Ήπειρος, παρ' ότι έχει ήδη δύο  χιονοδρομικά του Μετσόβου και του  Ανηλίου, προσπαθεί να “βάλει πόδι “και εδώ, παίρνοντας τη διοίκηση και, μάλιστα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Ξέρετε, όλες οι επιχειρήσεις εκεί πάνω που ανήκουν στη δικαιοδοσία του φορέα, πληρώνουν ακριβά ενοίκια. 'Ολες, εκτός από τις δύο του Διστράτου.

Για ποιο λόγο παραιτηθήκατε κ. Τέγο;

Η δική μας διοίκηση σχηματίστηκε και προτάθηκε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από τον  κ. Φώλια. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, κρίναμε σωστό να παραιτηθούμε για  να δώσουμε τη δυνατότητα στη νέα  Κυβέρνηση να κάνει τις δικές  της επιλογές. Βέβαια, μετά την υποβολή της παραίτησης, μας προτάθηκε να παραμείνουμε και παραμείναμε μέχρι να οριστεί η καινούρια διοίκηση.

Πώς πήγε φέτος η σεζόν;

Όχι καλά! Χιόνια είχαμε μετά τα Χριστούγεννα, οπότε  χάσαμε την περίοδο των διακοπών. Κάποια Σαββατοκύριακα είχαμε άσχημο καιρό και τελευταία είχαμε πολλή ζέστη. Χωρίς τα αναμενόμενα κέρδη καταφέραμε να τελειώσουμε και τη σεζόν αυτή. Εμείς φροντίσαμε εδώ και 3 χρόνια να κρατήσουμε τις ίδιες τιμές. Βέβαια, δεχθήκαμε ένα πόλεμο από τους ανταγωνιστές μας, των άλλων Χιονοδρομικών Κέντρων. Αλλά, ως Αθλητικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, θελήσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να απολαύσει το σκι.

Πηγη: http://www.ditiki.gr/
« Last Edit: 25 Jul, 2010, 01:00:09 by blades »
Υπομονή, οι βάρβαροι έχουν ημ.λήξης.

Offline StavRos

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 1481
πολυ θα ηθελα να ακουσω και την απαντηση των επιχειρησεων του διστρατου ....

παντως οπως και να εχει οποια και να ειναι η ακριβης αληθεια παιρνουμε μια γευση απο το πως λειτουργει αυτο το κρατος......

Offline blades

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 22772
πολυ θα ηθελα να ακουσω και την απαντηση των επιχειρησεων του διστρατου ....

παντως οπως και να εχει οποια και να ειναι η ακριβης αληθεια παιρνουμε μια γευση απο το πως λειτουργει αυτο το κρατος......

ναι μεν ειναι αυθαιρετα ομως εξυπηρετουν τον κοσμο,εχω την εντυπωση οτι αν δεν ειχαν γινει,εστω παρανομα,νομοτυπα ακομα θα ψαχνοντουσαν που τι ποιος ποτε και γιατι!και εμεις,οι χιονοδρομοι,θα λεγαμε τον καφε καφεδακο,σα να ημασταν σε καμια χωρα τριτοκοσμικη.
Εδω δε μπορουν να λειτουργησουν τους αναβατηρες,λες να μπορουσαν να κανουν μελετες για εγκατασταση"cafe" και "challet"?

Το καλυτερο ειναι να δωσουν αδειες λειτουργιας και στη μια καντινα και στη σχολη σκι αλλα και να μεταφερθουν λιγο πιο περα ωστε να μεγαλωσει λιγο ο χωρος παρκαρισματος.

Υπομονή, οι βάρβαροι έχουν ημ.λήξης.

Offline blades

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 22772
ο χειμωνας πλησιαζει-θα τα ακουσουν καλα και προεδρος και μελη κλπ κλπ(αν ερθουν ποτε στο ΧΚ)
Υπομονή, οι βάρβαροι έχουν ημ.λήξης.

Offline Μίλτος

 • Full Member
 • **
 • Posts: 205
Εμένα πάντος όλα αυτά μου ακούγονται σαν αλλα λόγια να αγαπιόμαστε εδώ δεν μπορούν να το λειτουργήσουν και τους καινε τα ενοίκεια?

Offline turms

 • Full Member
 • **
 • Posts: 171
Εμένα πάντος όλα αυτά μου ακούγονται σαν αλλα λόγια να αγαπιόμαστε εδώ δεν μπορούν να το λειτουργήσουν και τους καινε τα ενοίκεια?

και μενα ετσι μου ακουγονται
Neversummer...

Offline alpinezone

 • Newbie
 • Posts: 2
Για όσα αναφέρονται στις συνεντεύξεις του Νομάρχη και του πρώην προέδρου, έχουν απαντηθεί στην ίδια φυλλάδα ,όλα τα ζητούμενα .παρακαλώ
 αναζητήστε τη .Απλά η αδυναμία τους για τη  σωστή λειτουργία του κέντρου,προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους σκιέρ  ρίχνοντας  τις ευθύνες σε άλλους,  όπως σε επιχειρήσεις ,δημιουργώντας  άλλες τεχνητές διαμάχες χωρίς ουσία,προσθέτοντας πολλαπλά προβλήματα   .Αντί σύσσωμοι όλοι οι εμπλεκόμενοι για τη λειτουργία και εξυπηρέτηση των σκιέρ να βρούν λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων του Βουνού , ώστε ερχόμενοι  όλοι εσείς στο βουνό να λειτουργούν όλα στην εντέλεια .Όπως οι επιχειρήσεις που καταγγέλλει ο νομάρχης και ο Τέως Τέγος τις οποίες τιμάτε όλοι εσείς με την παρουσία σας στα μαγαζιά αυτά .
Δεν νομίζω να δημιουργούν  τα παρακάτω προβλήματα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στο χιονοδρομικό κέντρο απο την πλευρά των Ιωαννίνων Όπως :
Μήπως ευθύνονται για την σωστή λειτουργία του κέντρου (Χωρίς χιόνι δε λειτουργούσε  ,Με πολύ χιόνι δε λειτουργούσε Την περασμένη σεζόν όλο το κέντρο λειτούργησε τρεις μέρες )
Τον Κακό αποχιονισμό
Την αμέλεια  επι σειρά ετών ,(απο το 1993 είναι με συμβάσεις τα παιδιά)για την εξασφάλιση του προσωπικού .Με αποτέλεσμα να είμαστε τώρα χωρίς προσωπικό
Την ανικανότητα απορρόφησης των εγκεκριμένων 12.000.000€ λόγο ανικανότητας συγκρότησης μελετών.

Αν ευθύνονται οι επιχειρήσεις για τα προαναφερόμενα  σ αυτή την περίπτωση μπορούμε να δεχθούμε τις αναληθείς(περι αυτού έχουν αναλάβει τα Ελληνικά δικαστήρια ) δηλώσεις των κυρίων .
Όπου έφτασαν το καλύτερο βουνό της χώρας ώστε να μην ξέρουμε το Σεπτέμβρη μήνα, αν θα λειτουργήσει,μιας και φρόντισαν κλείνοντας την προηγούμενη σεζόν να τα παρατήσουν όλα έξω ....,για να ανοίξει με μεγαλύτερη ευκολία μάλλον .!!!Ο κύριος Τέγος όταν κλείνει το βενζινάδικο του δεν νομίζω να κάνει το ίδιο ; Γιατί ότι θα λείψει κάτι απο το μαγαζί του θα το πληρώσει ο ίδιος .Αυτά που καταστράφηκαν το καλοκαίρι στο βουνό μας θα τα πληρώσει ποιός;;;;;;;
Τέλος πάντων
Αυτά αγαπητοί φίλοι εύχομαι ,να λυθούν γρήγορα τα προβλήματα στο βουνό μας ,ώστε να έχουμε μια καλή λειτουργία ,και πολύ χιόνι τη σεζόν που μας έρχεται .
Να απολαύσετε όλοι σας τις ώρες που είστε κοντά μας στο αγαπημένο μας βουνό .
 Για την alpine zone
Αχιλλέας Παπαευθυμίου

 
« Last Edit: 10 Sep, 2010, 23:42:49 by alpinezone »

Offline tirol

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 511

Offline alpinezone

 • Newbie
 • Posts: 2
Ναι υπάρχει εδώ και δύο μήνες .Ελπίζω πως θα είναι διαφορετικής νοοτροπίας απο τους προηγούμενους .Να εστιάσουν  και να προσεγγίσουν τα  προβλήματα , λύνοντάς τα  με τη λογική για τη σωστή  λειτουργία του και όχι με την λογική των προηγούμενων να διχοτομούν το βουνό, δημιουργώντας εντάσεις χωρίς λόγο , με αποτέλεσμα τη μεγηστοποίηση των προβληματων και την κακή λειτουργία του βουνού. Αν ενωθούν οι Παράγοντες των δύο νομών σίγουρα θα βοηθήσουν διπλά αυτό το μέρος  .Θα βρεθούν διπλά κονδύλια και πολλά περισσότερα οφέλη θα έχει απο δύο περιφέρειες. 

Offline blades

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 22772
A
« Reply #9 on: 11 Sep, 2010, 14:55:16 »
Nai afto tous peiraxe.de vlepoun tin kampoura tous.hellas to megaleio sou.Axillea apo esas tis "paranomes"epeixiriseis zei to vouno,konomaei to kratos,konomane ta gianena,ta grevena kai osoi konomane telos panton giati xoris sale de tha patage kaneis kai anti na lene efxaristo kanoun kai parapona.eleos
Υπομονή, οι βάρβαροι έχουν ημ.λήξης.