Το φόρουμ μας εξελίχθηκε σε https://kairos.snowguide.gr/
 Επισκέψου το, επέλεξε πως θες να συνδεθείς - Facebook, Twitter, Google ή Yahoo ή Github - και πες τη γνώμη σου.

Author Topic: Σχολή Αναρρίχησης Αρχαρίων Βράχου Οκτώβριος 2011 με τη σχολη Κοτρωναρος  (Read 50331 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline tirol

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 511
τελευταίο ΠΣΚ στην Λαγκάδα. διαδρομές όλες από 5 και πάνω..
 

 

 

 

 
Βουλγαράκη κάνε ζούμ και διάβασε τα θέματα..  :laugh2:

 

 

 

 

 

 

Offline drbalm

 • Sr. Member
 • ***
 • Posts: 390
Την ερώτηση για τον γαλικό γιατί την άφησες για το τέλος? τόση κουβέντα κάναμε εδώ.


Τώρα που ολοκληρώσατε την εκπαίδευση σας ποιος κόμπος πιστεύεται ότι είναι ο ποιο χρήσιμος στο βουνό?

Offline tirol

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 511
Την ερώτηση για τον γαλικό γιατί την άφησες για το τέλος? τόση κουβέντα κάναμε εδώ.


Τώρα που ολοκληρώσατε την εκπαίδευση σας ποιος κόμπος πιστεύεται ότι είναι ο ποιο χρήσιμος στο βουνό?

 Δεν γράφω εγω Σταύρο..εγώ φωτογραφίζω  <coffe2>   8) . (Το 16 είναι το "β" πάντως. )
όλοι οι κόμποι είναι πολύ σημαντικοί όταν έρθει η στιγμή να τους χρησιμοποιήσεις. πρέπει να γίνουν σωστά 100%!
 Νομίζω όμως πιο σημαντικός είναι το 8αρι!  είναι ο πιο ασφαλής κόμπος δεσίματος στο μποντριέ και έχει την πιο άμεση σχέση με την ζωή μας.
 Κάπου διάβασα ότι υπάρχουν ακόμη αναρριχητές που χρησιμοποιούν καντηλίτσα αντι για 8αρι ή αλλους κόμπους. Διάβασα επίσης ότι αυτοί οι κόμποι έχουν μεγάλη πιθανότητα λυσίματος.  <blush>  Γιατί τους χρησιμοποιούν τοτε? συνήθεια?
 Μάλιστα υπήρξε κι ενα αληθινό περιστατικό όπου ένας γνωστό όνομα, αναρρίχητης , σκαρφάλωνε μια μεγάλη δύσκολη διαδρομή στα Μετέωρα και τα τελευταία 10μ μέχρι το ρελέ τα σκαρφάλωσε χωρίς να είναι ασφαλισμένος αφού του είχε λυθεί ή καντηλίτσα.
Λέγεται μάλιστα ότι άθελα του λεκανε το πρώτο free solo σκαρφάλωμα στα Μετέωρα ..έστω για 10 μέτρα.
 
 Στα δικά μας πάλι τωρα..
Βρέθηκα το Σάββατο για 2 ώρες στην Βαρυμπόμπη όπου πρόλαβα και σκαρφαλώσα 2 διαδρομές επικεφαλής. 4 και 4+ οι διαδρομές.
οι πρώτες μου διαδρομές επικεφαλής (εκτός σχολής) και αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν έχουν καμία σχέση τα σκαρφαλώματα της σχολής από το να πάς μόνος. άλλο top rope..και άλλο επικεφαλής. Πολύ πιο δύσκολο.
 
 
 

Offline mafia

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 5209
Μπραβο ρε παλικαρια! <clap>
Τωρα ξερω με ποιους μπορω να παω στο βουνο αφοβα! ;)
Αν και μετα απο αυτα που εχω ακουσει,.............. στο βουνο πλεoν απο τον Drbalm θα ασφαλιζομαι με καραβοσκοινο! :laugh2:
In a system that has destroyed all adventure, the only adventure left is to destroy the system.

Offline tirol

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 511
Μπραβο ρε παλικαρια! <clap>
Τωρα ξερω με ποιους μπορω να παω στο βουνο αφοβα! ;)
Αν και μετα απο αυτα που εχω ακουσει,.............. στο βουνο πλεoν απο τον Drbalm θα ασφαλιζομαι με καραβοσκοινο! :laugh2:

 
Αν ασφαλισθείς με καραβόσκοινο πάει... την έβαψες!  :laugh:

Offline tirol

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 511
Διαβάστε κάποια πράγματα που τα βρίσκω πολύ σημαντικά! Αφορά αυτόν που μας ασφαλίζει ή και εμάς που ασφαλίζουμε!
(πηγή anevenontas.gr)
 
Ο ρόλος του δεύτερου – ο σωστός τρόπος για να καθοδηγήσετε τον επικεφαλής
 
Η τελευταία πλακέτα βρίσκεται 3 μέτρα πιο κάτω! Ο επικεφαλής διστάζει, τα χέρια του αρχίζουν να ιδρώνουν και οι παλμοί του να ανεβαίνουν. Ο ασφαλιστής, με καλή διάθεση φωνάζει «Πάμε! Μπορείς να το κάνεις!». Δώστου! Οι προτροπές αυτές μπορούν να φανούν χρήσιμες;Ίσως όχι γιατί αν ο επικεφαλής είναι έτοιμος να πέσει οι παροτρύνσεις αυτές δεν περιέχουν κανέναν ουσιαστικό περιεχόμενο. Απεναντίας μπορεί να μπει σε περιπέτειες που να αφορούν την ασφάλειά του εξαιτίας της προτροπής σας. Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε τον σχοινοσυντρόφο μας;

Πριν ξεκινήσει να σκαρφαλώνει ο επικεφαλής μπορούμε να τον βοηθήσουμε να έχει λιγότερο άγχος ακολουθώντας τα εξής χρήσιμα βήματα:
1)   Θεωρητικά και πρακτικά να επιβεβαιώσουμε ότι τα μπωντριέ και των δύο είναι σωστά δεμένα και οι κόμποι επίσης: (Μην υποτιμάτε τη συμβουλή αυτή έχει συμβεί πολλές φορές το αντίθετο!!!)
2)    Δείξτε στον επικεφαλής ότι ξέρετε να ασφαλίζετε σωστά, με προσοχή! Δεν περιμένετε απλώς να τελειώσει το σκαρφάλωμά του για να σκαρφαλώσετε μετά εσείς (Αυτή η εγωιστική αντιμετώπιση παρατηρείται συχνά!!).
3)    Ρωτήστε τον επικεφαλής πως κλιπάρει συνήθως! Με συνεχόμενη κίνηση ή με σειρά από μικρότερες κινήσεις; Αυτό βοηθάει στο να του δώσετε αρκετά λάσκα όταν αυτός τα χρειάζεται. Αυτό θα βοηθήσει και τον ίδιο να κλιπάρει με περισσότερη σιγουριά και λιγότερο άγχος. (Δεν είναι λίγες οι φορές που ο επικεφαλής βρίζει τον ξεχασμένο ασφαλιστή που αντί να του δώσει σχοινί τον τραβάει προς τα κάτω).
4)    Να παρακολουθείτε αν κλιπάρει σωστά το σχοινί του ο επικεφαλής. Όταν οι ασφάλειες είναι κοντινές ο επικεφαλής μπορεί να τραβήξει το σχοινί που βρίσκεται κάτω από την ασφάλειά του, κάνοντας back κλιπ να βάλει δηλαδή το σχοινί ανάποδα πίσω από το σετάκι.
5)   Κοιτάτε συνεχώς το σχοινί του και να μην ξεχνάτε να τον προειδοποιήσετε όταν το σχοινί μπλέκεται στα πόδια του το οποίο μπορεί να τον οδηγήσει σε πολύ άσχημη πτώση.
6)   Βοηθάει πολύ να συζητάτε για τη διαδρομή όταν είτε ακόμα κάτω και να βρίσκετε που είναι τα δύσκολα κλιπαρίσματα ή κινήσεις. Έτσι θα είσαι σε ετοιμότητα για να τον ασφαλίζετε αποτελεσματικά.

ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Μπορείτε επίσης να μειώσετε τον φόβο του επικεφαλής την ώρα που σκαρφαλώνει. Από τη στιγμή που έχετε μιλήσει μαζί του για τη διαδρομή θα γνωρίζετε πότε θα πανικοβληθεί (η στιγμή που θα αρχίσει να μιλάει μόνος του, να βρίζει ή να τρέμει ότι θα πέσει).
Σ’ αυτή τη περίπτωση βοηθήστε τον να συγκεντρωθεί στο σκαρφάλωμα. Μη του φωνάζετε πάμε, πάμε! Αντίθετα πείτε του, χαλάρωσε πάρε βαθιές ανάσες κ.λ.π. Αυτό θα τον βοηθήσει να επανέλθει και να συνεχίσει να σκαρφαλώνει.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΕΥΕΙ.
Όταν ασφαλίζεται τον σχοινοσυντρόφο σας έχετε αναλάβει πολύ μεγάλη ευθύνη. Δεν είναι η ώρα να μιλάτε για τις δικές σας επιτυχίες ή να κουτσομπολεύετε τον κόσμο για τις δικές του αποτυχίες. Πρέπει να ΔΙΝΕΤΕ ΟΛΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΤΕ!
Το να κρατήσει κάποιος μια πτώση δεν είναι κάτι εύκολο! Μην το κάνετε πιο δύσκολο ασφαλίζοντας με αδιαφορία..

ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΑΣ!
Συνήθως υπάρχουν γύρω σας άλλοι αναρριχητές που κάνουν φασαρία και μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του επικεφαλής. ΜΗΝ μπείτε στον κόπο να προσπαθήσετε να τους ησυχάσετε αλλά δώστε όλη σας τη προσοχή στον επικεφαλής, γιατί αυτός την χρειάζεται!
 
 
 
θεωρώ πολύ σημαντικό τα υψηλά στάνταρ ασφαλείας και όχι το στυλ.. "νταξει μωρε...πάμε.. και τι εγινε..δεν είναι ετσι ειναι αλλιως..το ίδιο είναι".
Το πιο σημαντικό τελικά είναι να είσαι σίγουρος γι αυτόν που σε ασφαλίζει και αυτός για σενα!
η τεχνική του σκαρφαλώματος αποκτάται..η σωστή νοοτροπία όμως αν δεν την μάθεις από την αρχή σωστα  ποτε!
« Last Edit: 07 Nov, 2011, 14:03:06 by tirol »

Offline drbalm

 • Sr. Member
 • ***
 • Posts: 390
χμμ, κοίτα, το οχτάρι ναι μεν ειναι ο κομπος που ενώνει εσένα με το σχοινί, οπότε είναι σίγουρα πολύ σημαντικό να γίνει σωστά, το θέμα είναι ότι εκτός από αυτήν την χρήση δεν έχει καμία άλλη! Εγώ από τα λίγα που έχω ζήσει στα βράχια έχω καταλήξει ότι ο πιο σημαντικός κόμπος ειναι η μισή ψαλιδια! Μπορείς να ασφαλίσεις επικεφαλή, να ασφαλίσεις δεύτερο, να ασφαλίσεις τοπ ροπ, να κάνεις ραπέλ, να αυτασφαλιστείς και είναι βασικός κόμπος στις περισσότερες τεχνικές αυτοδιάσωσης. Με 2 υμάντες, 2 κορδονέτα, 6 καραμπίνερ και την μισή ψαλιδιά, τον γαιδουρόκομπο και τον κόμπο της καρδιάς μπορείς να κάνεις τα πάντα στο βουνό χωρίς κανένα άλλο εξάρτημα πέρα από το πωντριέ σου.


Με την καντηλίτσα δεν είανι τόσο τραγικά τα πράγματα, όντως έχουν γίνει ατυχήματα επειδή λύθηκε, κάνοντας όμως έναν επιπλέον κόμπο με την ουρά του σχοινιού που περισσεύει μηδενίζεις αυτήν την πιθανότητα. Τα πλεονεκτήματα της είναι ότι είναι πολύ πιο γρήγορη από το οχτάρι στο να δεθεί και πολύ πιο εύκολη στο να την λύσεις(δεν ξέρω αν το έχεις βιώσει αλλά αν κατέβεις τελείως πρησμένος από μια διαδρομή μετά από αρκετές πτώσεις  το οχτάρι δεν μπορείς να το λύσεις μόνος σου)

Offline tirol

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 511
Αν έχουμε μια σχοινιά 45μ πως επιστρέφουμε?
Για να το αναλύσω καλύτερα, έχουμε ενα σχοινί 70άρι και φτάνουμε ρελέ στα 45μ. πώς κατεβαίνουμε ραπέλ?
υποθέτω ασφαλιζόμαστε στο ρελέ , μαζεύουμε όλο το σχοινι και το χρησιμοποιούμε μονό? και πώς δένεται στο ρελέ και γίνεται η ανάκληση?

Offline tirol

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 511
από ένα φίλο που κάνει την μέσου επιπέδου
 
Βαρασοβα 12-11 -2011,
φτανουμε στη βαρασσοβα με σχετικα κακο καιρο πολυ δυνατο ανεμο και τσουχτερο κρυο που μας θυμιζει οτι επιτελους (;) ηρθε χειμωνας...
οι σχοινοσυντροφιες χωριζονται και η επιλογη των διαδρομων εχει γινει..
θα σκαρφαλωσουμε την κλασικη διαδρομη ''Τοξο''
ο Δανιας παει πρωτος και ανοιγει την διαδρομη μεσα σε δυνατο ανεμο (7-8 μποφωρ παρακαλω...! )και οι υπολοιποι περιμενουμε...φτανοντα; στο πρωτο ρελε ανακαλυπτουμε οτι...δεν υπαρχει ρελε!
το κατασκευαζουμε μονοι μας και προχωραμε...10 μετρα ποιο πανω καταλαβαινουμε οτι εχουμε ολοκληρωσει 1,5 σχοινια βρισκοντας ενα υποτυπωδη ρελε το οποιο ενισχυουμε με 2 σημεια ασφαλισης ακομα...η ομαδα προχωρα προσεκτικα με αργους ρυθμους και πολυυυυυυυυυ ταλαιπωρια απο τον αερα μιας και ο καιρος φερνει στα ματια μας πολυ αμμο καθως και αλλα...αιωρουμενα αντικειμενα...η διαδρομη ομορφη κυριως μεσα σε αρκετα ανοιχτα διεδρα και πανεμορφη θεα!μαζευοντα και το τελευταιο καρυδατο ρελε φτανουμε στο τελος της 3ης σχοινιας κατα τις 3.30 το μεσημερι ..απομενει μια σχοινια για την ολοκληρωση της διαδρομης..τελικα μετα απο ενα μινι συμβουλιο και ζυγιζοντας την κατασταση ( αν μας παιρνει η ωρα για ολοκληρωση και ραπελ,αν μας πιασει η νυχτα ,κουραση κτλ) η ομαδα αποφασιζει να κανει υποχωρηση..1.30 αργοτερα εχοντας φαεο αρκετο αερα και κρυο ειμαστε στη βαση της διαδρομης ...καποια στιγμη θα ξαναγυρισουμε αλλη φορα να την ολοκληρωσουμε....

Offline tirol

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 511
προς το παρόν παρά το τσουχτερό κρύο βάζουμε μέτρα σε 4αρες και κυρίως 5αρες διαδρομές 2 φορές την εβδομάδα.
Μόνο επικεφαλής πλέον (οχι top rope)  οι 5αρες ερχονται άνετα, σε 5+ σχετικά άνετα και σε 6- και 6 πιο ζόρικα.
Δεν μπαίνω πάνω από 5+ ..μια φορά δοκίμασα και δεν υπάρχει λόγος να πιέζομαι και να μην ευχαριστιέμαι το σκαρφάλωμα.
τα περισσότερα θα έρθουν σιγά σιγά μόνα τους βάζοντας μέτρα ...
τέλος πήγα για πρωτη φορά σε τεχνιτή πίστα (wall).
Οι εντυπώσεις είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολη από βράχο, βλέπεις τα πιασίματα σε αντίθεση με τον βράχο που τα ψάχνεις,
και βέβαια σκαρφάλωσα 6a+ που σε βράχο δεν το έχω με τίποτα προς το παρόν.
Γενικά η τεχνιτή πίστα είναι θα έλεγα είναι μια γυμναστική για τον βράχο. Η αλήθεια είναι ότι σε μια ωρα πρήστηκαν τα χέρια.
Αυτά προς το παρόν..