Snowguide.gr

Weather / Καιρός => Τεχνικά Θέματα Μετεωρολογίας => Topic started by: vaggos on 14 Dec, 2015, 21:30:46

Title: Κατασκευή χιονοκουβέρτας
Post by: vaggos on 14 Dec, 2015, 21:30:46
Μια ιδιαίτερα απλή κατασκευή. Θερμική αντίσταση που χωράει άνετα στο βροχόμετρο.

(http://www.meteoacharnes.gr/xiono/1.jpg)

Την στήριξα σε τσέρκι που βίδωσε στον βροχόμετρο.
Αρχικά έκανα καλή μόνωση στο πάνω τμήμα του βροχόμετρου.
(http://www.meteoacharnes.gr/xiono/2.jpg)
Στην πλευρά που θα ήταν η αντίσταση, 58 ωμ διπλή, έβαλα κομμάτι από πλακέτα για καλύτερη μόνωση αν και δεν είναι απαραίτητο.

Η πρώτη δοκιμή έγινε με παγάκια σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μισή ώρα τα είχε τελειώσει. Η δεύτερη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, γύρω στους 6 βαθμούς. Μετά από τρία λεπτά, άρχισαν τα παγάκια να λιώνουν. Η συνέχεια περιλάμβανε σκληρό crash test. Δοκιμή στην κατάψυξη στους -18 βαθμούς. Στα πέντε λεπτά, είδα ότι το μπολάκι από κάτω άρχισε να μαζεύει νερό.

(http://www.meteoacharnes.gr/xiono/3.jpg)

Οπότε άρχισε η συναρμολόγηση.
Υπολόγισα με ακρίβεια που πρέπει να στηθεί η πρόσθετη κατασκευή, ώστε και να κλείνει το βροχόμετρο και να μην επηρεάζει τα κουταλάκια.

Ακολούθησε η τοποθέτηση.
(http://www.meteoacharnes.gr/xiono/5.jpg)
Ταχτοποιήθηκαν τα καλώδια, κόπηκαν τα περιττά και μπήκε θερμοσυγκόλληση στα καλώδια τις αντίστασης για προστασία και από κάτω για να σταθεροποιηθούν τα καλώδια.

(http://www.meteoacharnes.gr/xiono/6.jpg)

Η τροφοδοσία (220 220) γίνεται από τροφοδοτικό στα 12 volts, από διπλανή παροχή. Ο διακόπτης υπάρχει σε κοινόχρηστο χώρο στο ισόγειο και είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί η παροχή ρεύματος με wifi. Το βροχόμετρο είναι στον 3 όροφο. Τα του ρεύματος, μπήκαν σε ηλεκτρολογικό κουτί.
Title: Re: Κατασκευή χιονοκουβέρτας
Post by: MetFM on 14 Dec, 2015, 21:44:04
ευγε. πολυ καλο. το μονο που λείπει ειναι να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες.ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας.
Title: Re: Κατασκευή χιονοκουβέρτας
Post by: vaggos on 14 Dec, 2015, 21:57:35
Αν είχαμε και χιόνι. Next year.
Title: Re: Κατασκευή χιονοκουβέρτας
Post by: MetFM on 14 Dec, 2015, 22:00:29
2 αντιστασεις σε σειρα φανταζομαι. που βρηκες τετοιες αντιστασεις; θυμηθηκα τα νεανικα μου χρονια με τους ραδιοσταθμους, που οταν βλεπαμε τηλεοραση στο δρομο μονο η οθονη και το κουτι εμενε :hahaha: :hahaha:
Title: Re: Κατασκευή χιονοκουβέρτας
Post by: vaggos on 14 Dec, 2015, 22:11:13
Όχι παράλληλα είναι.
(http://www.meteoacharnes.gr/xiono/met.jpg)
Και εσύ με τη σειρά σου μου θύμισες κάπου το 74 που είχε τρέλα όλος ο κόσμος με ερασιτεχνικούς στα Μεσαία. Σε σασι από ταψί. Λαμπάτους φυσικά. Αν θυμάμαι καλά οι λάμπες ήταν 806 και xlx. Πάνε χρόνια από τότε. Και κεραία πάνω απο 80 μέτρα.
Title: Re: Κατασκευή χιονοκουβέρτας
Post by: meteoippol on 30 Dec, 2015, 15:12:00
Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους, επειδή με ενδιαφέρει η κατασκευή θα ήθελα κάποιες πληροφορίες

Θερμική αντίσταση που χωράει άνετα στο βροχόμετρο.

Στην πλευρά που θα ήταν η αντίσταση, 58 ωμ διπλή,

1) Μπορείς να μας πεις περισσότερα για την αντίσταση; Είναι βατική; 58 ohm στα πόσα watt; Επίσης σε ποιο κατάστημα μπορώ να τη βρω; (βενιέρη , κατουμά , μαρκίδη, τριδήμα κλπ). Εάν μπορείς μου στέλνεις link με τον τύπο της  ή το κατάστημα με προσωπικό μήνυμα, εάν δεν επιτρέπεται δημοσίως

2) Τι θερμοκρασία εκτιμάς ότι αναπτύσσεται στην επιφάνεια της αντίστασης περίπου (~10 βαθμοί, > 50 βαθμούς ); Μπορεί να μας λιώσει τα πλαστικά μέρη του βροχομέτρου;

3)

Αρχικά έκανα καλή μόνωση στο πάνω τμήμα του βροχόμετρου.

http://forum.snowguide.gr/index.php?action=post;topic=6630.0;last_msg=128204 (http://forum.snowguide.gr/index.php?action=post;topic=6630.0;last_msg=128204)

 έβαλα κομμάτι από πλακέτα για καλύτερη μόνωση αν και δεν είναι απαραίτητο.


Γιατί έκανες μόνωση; Για να μην έχεις απώλειες θερμότητας ; Η μήπως για να προστατέψεις τα πλαστικά από υπερβολική θερμότητα;

4)

Η τροφοδοσία (220 220) γίνεται από τροφοδοτικό στα 12 volts, . Ο διακόπτης υπάρχει σε κοινόχρηστο χώρο στο ισόγειο και είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί η παροχή ρεύματος με wifi.


Δεν κατάλαβα, τελικά η τροφοδοσία είναι 220V ή 12 V; Χρησιμοποιείς αυτομετασχηματιστή; Μπορείς επισης να μας πεις πως ενεργοποιείται μέσω wifi η παροχή

5) Τέλος ενόψει του επικείμενου χιονιά, ελπίζω να μας πεις εντυπώσεις

Συγγνώμη αν σας κούρασα,  εύχομαι  να έχουμε Καλή Χρονιά με Υγεία !
Title: Re: Κατασκευή χιονοκουβέρτας
Post by: vaggos on 30 Dec, 2015, 21:41:43

Kαλησπέρα και χρόνια πολλά.
Ένα ένα.
1. Η αντίσταση είναι αν θυμάμαι καλά είναι 15w 47 Ω J και μπορείς να την βρεις σε οποιοδήποτε απο τα μαγαζιά που ανέφερες. Εγώ έστειλα κάποια που θα πήγαινε στον Μαρκίδη και μου τις έφερε ζητώντας την με τα ωμ.
Δοκίμασα με την μία, αλλά το αποτέλεσμα δεν με ικανοποίησε. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι χρειάζεται να λειτουργήσει όταν η θερμοκρασία είναι στους μηδέν βαθμούς και παρακάτω, χρησιμοποίησα και την δεύτερη.


2. Η θερμοκρασία που ανέπτυξε σε θερμοκρασία δωματίου ήταν 49 βαθμοί. Στους -18 βαθμούς που έκανα το τέστ, δεν μέτρησα την θερμοκρασία. Σαφώς θα ήταν πολύ παρακάτω.


3. Ευνόητο ειναι και για τους δύο λόγους.


4. Όταν λέμε 220 220, εννοούμε σαφώς 220. Μόνο που στους κήπους, χρησιμοποιούν ειδικούς μετασχηματιστές 220 220 για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας. Εγώ είχα πρόχειρο έναν μετασχηματιστή με αλλαγή στις τάσεις και χρησιμοποίησα αυτόν. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν απλό μετασχηματιστή χωρίς κυκλώματα προστασίες κλπ 220 / 12.
Ελπίζω να λύθηκαν οι απορίες σου.
Καλή χρονιά.
Title: Re: Κατασκευή χιονοκουβέρτας
Post by: blades on 30 Dec, 2015, 22:28:50
Καλησπέρα, επειδή παρακολουθω το θέμα να πω οτι επιτρέπονται τα links και οι διαφημίσεις καταστημάτων, βρισκόμαστε σε δημόσιο ανοιχτο φόρουμ. Καλή χρονιά επι τη ευκαιρία
Title: Re: Κατασκευή χιονοκουβέρτας
Post by: meteoippol on 30 Dec, 2015, 23:22:17
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις, με καλύψατε. Ενημερωτικά η χιονοκουβέρτα του davis  είναι 24w , δουλεύει στα 24 volt, και όταν φθάνει τους 43 °C κλείνει με θερμοστάτη
Title: Re: Κατασκευή χιονοκουβέρτας
Post by: vaggos on 31 Dec, 2015, 09:59:53
Εμένα κλείνει πατώντας απαλά τον διακόπτη του ρεύματος.
Το να μπει ένα θερμοστάτης είναι ιδιαίτερα απλό. Όσοι όμως έχουν χρησιμοποιήσει χιονοκουβέρτα στον Davis, απλά δεν έμειναν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. (Εγώ ακόμα δεν ξέρω).
Και κάτι τελευταίο.
Πόσο έχει μια χιονοκουβέρτα στον Davis;
Εμένα ένα ευρώ. Όσο κόστισαν οι αντιστάσεις.
Και είχα και την χαρά της δημιουργίας έστω με την απλή αυτή κατασκευή.
Καλή χρονιά.
Title: Re: Κατασκευή χιονοκουβέρτας
Post by: meteoippol on 31 Dec, 2015, 11:18:01
Δεν το συζητώ, η ικανοποίηση όταν κάνουμε κάτι μόνοι μας, αποτελεσματικά και οικονομικά (~180$ κοστίζει η λύση davis), είναι φοβερή αίσθηση. Ανέφερα τα περί davis (δεν έχω), απλώς ως σύγκριση για τη θερμική ισχύ που απαιτείται και τη θερμοκρασία που πρέπει να επιτευχθεί. Κάποιοι άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει θερμικό καλώδιο ερπετών (15-25 watt), και αναζητώντας τα περί wifi διακόπτη που ανέφερες είδα ότι τα συνδυάζουν με υπηρεσίες σαν κι αυτήν (http://www.wxforum.net/index.php?topic=1468.275)
Title: Re: Κατασκευή χιονοκουβέρτας
Post by: vaggos on 31 Dec, 2015, 11:28:24
Άλλος τρόπος λειτουργίας στον Davis άλλο στο δικό μου. Εμένα ζεσταίνει εσωτερικά, στον Davis το περίβλημα του βροχόμετρου. Λογικό είναι να χρειάζεται περισσότερο.
Το σκεφτόμουν ως λύση το καλώδιο, αλλά δεν νομίζω να λειτουργήσει στους 0 βαθμούς. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και την εξωτερική θερμοκρασία. Γι' αυτό έκανα το τέστ στην εξωτερική θερμοκρασία και στην κατάψυξη με ακραίες βέβαια συνθήκες.
Όσο για την ικανοποίηση, το ξέρεις καλά και εσυ από τα πρώτα σου βήματα.
Title: Re: Κατασκευή χιονοκουβέρτας
Post by: MetFM on 31 Dec, 2015, 18:44:31
εχω μια υποψία οτι οι σταθμοι davis ειναι πολυ ακριβότεροι απ ότι θα πρεπε.ισως εχουν καλύτερα υλικά κατασκευής αλλα μέχρι εκει για μένα. απ την αλλα το να κατακευάζεις κάτι μόνος σου δεν συγκρίνεται με τίποτα του εμπορίου.εχοντας κάνει τόσες κατασκευές στα καιρικά όλα αυτά τα χρόνια το ιδιο συναισθημα είναι πάντα.και πάντα προσπαθώ να επισκευάζω παρά να αντικαθιστώ.
Title: Re: Κατασκευή χιονοκουβέρτας
Post by: vaggos on 01 Jan, 2016, 19:10:03
Αγαπητοί φίλοι, χρόνια πολλά και καλά.
Έχεις απόλυτο δίκιο. Δεν συγκρίνεται η χαρά που παίρνεις από ιδιοκατασκευές. Αρκεί να πιάνουν λίγο τα χέρια σου και να μην είσαι μαστροχαλαστής.
Κάποια στιγμή, θα αναφέρω αναλυτικά πληροφορίες για τον κλωβό προστασίας που έχω φτιάξει. Με τρία υλικά που βρίσκεις παντού, κατασκευάζεις τον κλωβό σε μία ώρα.
όσο αφορά τώρα στη χιονοκουβέρτα:
Ευτυχώς χιόνισε και ήταν καλή ευκαιρία να δω αν θα δούλευε ή αν θα έμενα χωρίς ... βροχόμετρο. Πέμπτη βράδυ, με θερμοκρασία γύρω στο -0,5. Ήδη η επιφάνεια του βροχόμετρου είχε αρχίσει να "πιάνει". Το άνοιξα για ένα μισάωρο και μετά πήγα πάλι για επιθεώρηση. Η επιφάνεια του βροχόμετρου, είχε απλώς στάλες από νερό. δείγμα ότι η αντίσταση έκανε δουλειά.
Λίγο αργότερα έγραψε τα πρώτα 0,3 μμ. 
Όταν σταμάτησε οριστικά η χιονόπτωση, έκοψα την παροχή ρεύματος.
Το πρωί, άνοιξα το βροχόμετρο για επιθεώρηση. Όλα ήταν άψογα. Απλά έβγαλα την προσθήκη με την πλακέτα γιατί δυσκόλευε στο κλείσιμο.
Η πρώτες ενδείξεις, ήταν άκρως θετικές.
Title: Re: Κατασκευή χιονοκουβέρτας
Post by: meteoippol on 18 Jan, 2016, 22:02:31
vaggos σε ευχαριστώ πολύ για τις ιδέες και πληροφορίες που μοιράστηκες μαζί μας. Πειραματίστηκα όπως και εσύ, και πρίν λίγες μέρες τοποθέτησα στο σταθμό αντίστοιχη διάταξη. Τα (επιτυχή) αποτελέσματα φαίνονται στο ακόλουθο στιγμιότυπο.
Αργότερα θα κάνω και κάποια τεχνικά σχόλια.

(http://i68.tinypic.com/1kwhg.jpg)
Title: Re: Κατασκευή χιονοκουβέρτας
Post by: vaggos on 01 Feb, 2016, 20:46:06
Χαίρομαι φίλε μου.
Αν δεις ότι το εξωτερικό κάλυμμα δεν κουμπώνει καλά λόγω της δεύτερης πλακέτας, μπορείς να την αφαιρέσεις.. Πιστεύω ότι αρκεί η μόνωση με την ταινία. Άλλωστε πάντα κάτω από το μηδέν τίθεται σε λειτουργία.

Επειδή ασχολήθηκα και με την αντιστοιχία υετού- χιονιού, πιστεύω ότι το 1:20 είναι οκ. Αυτό μέτρησα εξάλλου και στην πράξη, έστω παραμονές Πρωτοχρονιάς.